فرآیند جمع آوری خون بند ناف

جمع‌آوری خون بند ناف سریع و بدون درد است و این فرایند هیچ مشکلی برای جنین یا مادر ایجاد نمی‌کند. پس از زایمان، پزشک بند ناف را با استفاده از یک گیره می‌بندد. سپس، با استفاده از یک سوزن، ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی خون را در یک کیسه استریل وارد می‌کند. این خون، قبل از تحویل جفت مهر و موم می‌شود. گاهی اوقات بند ناف به سادگی کج می‌شود تا خون به داخل کیسه تخلیه شود.

می‌توان بین ½ تا ۱ فنجان خون بند ناف غنی از سلول‌های بنیادی را جمع‌آوری کرد. این کار باید ظرف ۱۵ دقیقه پس از تولد انجام شود. در برخی موارد، دریافت خون بند ناف کافی ممکن نیست، مانند زمانی که نوزاد نارس است یا زمانی که دوقلوها جفت مشترک دارند. برخی عفونت‌ها ممکن است جمع‌آوری خون بند ناف را نیز با مشکل مواجه کند.

بعد از جمع‌آوری خون بند ناف، نمونه‌ها جهت پردازش به مرکز انتخابی فرستاده می‌شوند. بعد از انجام آزمایشات لازم، برای نگهداری از خون بند ناف، نمونه‌ها به شیوه‌های تخصصی ذخیره و منجمد می‌شوند. دقیقاً مشخص نیست که این نمونه‌ها تا چند سال باقی می‌مانند و قابل استفاده هستند. برخی از کارشناسان بر این باورند که می‌توان از خون بند ناف ذخیره شده برای ۲۱ سال یا بیشتر استفاده کرد.

ابزار و تجهیزات مورد نیاز برای جمع آوری خون بند ناف

برای جداسازی و ذخیره سازی نمونه ابزار و وسایل زیادی نیاز نیست. یک کیسه و کیت مخصوص برای نگهداری نمونه و یک سوزن، از جمله وسایل و ابزاری است که برای جمع‌آوری خون بند ناف به آن نیاز است.

روند ذخیره سازی خون بند ناف در بانک خون بند ناف

بسته به مرکزی که کار جمع‌آوری و ذخیره سازی خون بند ناف را به عهده دارد و انجام می‌دهد، فرایند و روند ذخیره سازی متفاوت است. انجام کار بر اساس یک سری استانداردها انجام می‌شود که اکثر آنها، استانداردهای جهانی برای ذخیره سازی خون بند ناف است. بعد از این که نمونه‌ها جمع‌آوری شد، آنها در یک کیت مخصوص به بانک خون بند ناف ارسال شده و به مرکز انتقال می‌یابد.

بعد از آن باید مراحل کنترل کیفی برای نمونه گرفته شده انجام شود. حجم نمونه‌ها تعیین می‌شود و به هر نمونه یک کد شناسایی اختصاص می‌یابد.  بعد از اینکه گلبول‌های قرمز از نمونه جدا شد، ترکیبات ضد انجماد سلولی به آن اضافه می‌شود. سپس نمونه برای انجام آزمایشات کنترل کیفی، به آزمایشگاه فرستاده می‌شود.

فرآیند پردازش و آزمایش های کیفیت برای اطمینان از ایمنی خون بند ناف

مهم‌ترین مرحله در ذخیره سازی خون بند ناف، انجام آزمایشات کنترل کیفی روی نمونه موردنظر است. پردازش نمونه، با انجام یک سری تست‌های سرولوژی، تست‌های عفونی و میکروبی و همچنین در صورت درخواست، تست HLA انجام می‌شود. در صورتی که تمامی تست‌ها، کیفیت و سلامت نمونه‌ها را تایید کرد، در نهایت نمونه در دمای منفی ۱۹۶ درجه سانتی‌گراد منجمد شده و نگهداری می‌شود. اکثر مراکز یا بانک خون‌های بند ناف، نمونه‌ها را در یک سری تانک‌های مخصوص ذخیره سازی می‌کنند. قوانین و استراتژی‌های ذخیره سازی خون بند ناف در کشورهای مختلف متفاوت است.

روند انتقال خون بند ناف

بعد از انجام کارآزمایی‌های بالینی و انجام آزمایشات لازم برای تایید کیفیت نمونه‌های گرفته شده و ذخیره آنها، مشخصات ژنی هر نمونه تعیین می‌شود. در خصوص بانک خون بند ناف عمومی، یک سری از بیمارستان‌ها از طرف سازمان انتقال خون وظیفه جمع‌آوری نمونه‌ها را به عهده دارند. اطلاعات هر نمونه در مرکز مدیریت پیوند وزارت درمان و آموزش پزشکی کشور ذخیره می‌شود. به این ترتیب مراکز تحقیقاتی و بیمارستان‌ها می‌توانند به این اطلاعات دسترسی داشته باشند.

مراحل انتقال خون بند ناف به بیماران نیازمند

بیماران بر اساس تست HLA دسته‌بندی می‌شوند و مشخص می‌شود که چه نمونه‌ای برای چه بیماری مناسب است. بر اساس نوع HLA، نمونه‌های ذخیره شده در بانک خون برای تزریق و پیوند به بیماران آماده می‌شوند. بعد از آماده شدن بیمار برای پیوند سلول‌های بنیادی، در روز پیوند، سلول‌ها از طریق یک کاتتر به بیمار منتقل می‌شود.

اهمیت و راهکارهای ایمنی در انتقال خون بند ناف

برای انتقال دادن خون بند ناف انجام یک سری اصول ایمنی بسیار مهم است.


مراحل انتقال خون بند ناف:

گرفتن نمونه :     در درجه اول، نحوه گرفتن نمونه‌ها و                         ذخیره سازی درست آنها مهم است.

انجماد نمونه :    نحوه انجماد نمونه، روی ماندگاری و                           کیفیت آنها تاثیر دارد.

آزمایش‌ها :       انجام آزمایشات تخصصی برای تعیین کیفیت و سلامت نمونه‌ها نیز بسیار مهم است.

تست‌های تخصصی :     تست‌های تخصصی تایید می‌کند که نمونه از بابت مشکلات ژنتیکی یا سایر اختلالات پرخطر، هیچ خطری ندارد و برای استفاده توسط دیگر بیماران کاملاً ایمن است.

تست HLA :            باید حتماً تست HLA برای تطابق دادن سلول‌ها با خون بیماران نیازمند دریافت خون بند ناف انجام شود.


هزینه بانک خون بند ناف

هزینه ذخیره سازی خون بند ناف و نگهداری آنها از خانواده‌ها دریافت می‌شود، بستگی به این دارد که خون بند ناف در یک بانک خصوصی ذخیره می‌شود یا یک بانک خون بند ناف عمومی. اگر بانک خون بند ناف عمومی باشد، بابت گرفتن نمونه‌ها و نگهداری آنها نه از دهنده و نه از گیرنده هزینه‌ای دریافت نمی‌شود. اما اگر نمونه‌ها در یک بانک خون بند ناف خصوصی نگهداری شود، بابت ذخیره سازی نمونه و نگهداری سالانه آن از خانواده‌ها هزینه‌ای دریافت می‌شود.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

بانک خون بند ناف می‌تواند امیدبخش بیماران زیادی در سراسر دنیا باشد. علم امروز به میزان زیادی به سلول‌های بنیادی متکی است و تحقیقات برای استفاده‌های بیشتر از این سلول‌ها در درمان بیماری‌های خاص ادامه دارد. اگر در خانواده نقص ژنتیکی یا سابقه هر نوع بیماری مانند سرطان یا اختلالات ایمنی وجود دارد، ذخیره سازی خون بند ناف نوزاد در یک بانک خون بند ناف خصوصی می‌تواند در آینده فواید زیادی برای خانواده داشته باشد. در غیر این صورت می‌توان با اهدای خون بند ناف به یک بانک خون بند ناف عمومی، امکان استفاده از این سلول‌ها را برای افرادی که به آن نیاز دارند فراهم کرد.

اگر قصد ذخیره سازی خون بند ناف را دارید، می‌توانید با متخصص هماتولوژی مشورت کنید. شما می‌توانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره دکتر متخصص خون آنلاین وجود دارد.